Hoe kan je jezelf ontwikkelen zonder een fortuin uit te geven?

Groeien. Dat is iets wat we (bijna) allemaal willen wanneer we ons in spiritualiteit gaan verdiepen. We willen meer kennis en inzichten krijgen, het groter geheel beter snappen. Misschien wil je graag werken aan je communicatie of contact met je Gidsen of het Engelenrijk.

Vaak denken we dat we hiervoor cursussen, workshops of opleidingen moeten gaan volgen die vaak ook nog eens een stevig prijskaartje hebben. Zeker in deze tijden, waarin steeds meer mensen het moeilijk hebben om financieel rond te komen en/of hun baan verloren zijn door de corona-crisis, is het niet voor iedereen zomaar vanzelfsprekend om een paar honderd euro of meer op tafel tafel te leggen voor die ene spirituele cursus die je graag wil volgen.

Maar wat als het toch te hard kriebelt? Wat als de “roep” om nieuwe kennis op te doen zo luid en duidelijk is dat jij niet kan (of wil) wqchten tot je voldoende geld bij elkaar gespaard hebt?

Geen zorgen! Want ook dan zijn er meer mogelijkheden dan jij misschien wel denkt. In deze blog geef ik je vandaag enkele tips over hoe jij jezelf (spiritueel) kunt ontwikkelen zonder daarbij afhankelijk te zijn van je bankrekening.

Tip 1: ga (meer) lezen!

Toen ik begin de 20 was en aan mijn spirituele ontdekking begon, had ik eigenlijk niet echt een idee waar te beginnen. Ik kende in mijn omgeving niemand die er mee bezig was. Ik kon dus nergens terecht met mijn vragen of voor uitleg over dingen.

Voor mij is lezen toen een belangrijk middel geweest om mijn kennis te verruimen; Ik ben zelf begonnen met boeken over Wicca/hekserij. Niet noodzakelijk omdat ik mij daartoe aangetrokken voelde, maar omdat het in die periode nogal “hip” was om een heks te zijn (of dat idee had ik toch). Ik kwam er al vrij snel achter dat er geen heks in mij vefborgen zat, maar het heeft voor mij wel een basis gelegd en sommige van de dingen die ik die boeken las, heb ik meegenomen in mijn ontwikkeling en in mijn werk als medium.

Vervolgens ben ik bij de boeken van Jan Kleyn terecht gekomen en dat was voor mij een hele openbaring. Alles was gewoon heel duidelijk uitgelegd in “Jip & Janneke – taal” zonder moeilijke woorden of zweverig gedoe. Mocht je aan het begin van je spirituele reis staan, dan kan ik je deze boeken van harte aanraden!

Het voordeel van boeken is dat de investering beperkt is, maar je ze zo vaak kunt lezen als jij wilt. En als je iets niet snapt kan je het even laten bezinken om het dan nadien nog eens te lezen.

Bovendien is het – dankzij de komst van het e-book – tegenwoordig mogelijk om overal te gaan lezen zonder dat je een stapel boeken mee moet slepen. Download je favoriete boek op je gsm of tablet en je kan zo aan de slag!

Tip 2: bezoek eens een spirituele beurs

Het klinkt misschien een beetje gek, maar ook op een spirituele beurs kan je nieuwe ervaringen opdoen en inzichten krijgen. Het voordeel van een beurs is namelijk dat daar heel veel verschillende expertises bij elkaar zitten: mediums, Sjamanen, zandlezers, aura-lezers, spirituele tekenaars, … Een beurs is dus de ideale plek om iets nieuws te leren kennen. Iets waar je zelf misschien nog nooit van gehoord hebt, maar wat je wel enorm aanspreekt. Als je niet naar die beurs geweest was, had je het misschien helemaal nooit ontdekt.

Een tweede voordeel van een beursbezoek is bijvoorbeeld dat je gratis lezingen kunt volgen. Vaak wordt er tijdens zo’n lezing ook boodschappen aan de aanwezigen doorgegeven. Mocht jij één van die gelukkige zijn, dan heb je dus alvast een boodschap of inzicht dat jou kan verder helpen bij de volgende stap in je groei. Of er wordt een demonstratie gegeven van een bepaalde techniek of behandeling. De ideale moment dus om iets nieuws te leren kennen zonder dat je je meteen aan een lange en/of dure cursus moet verbinden.

Een ander voordeel is dat op beurzen de consultprijzen lager liggen dan bij een privé-consult. Ok, de duur van het consult kan mogelijk wat korter zijn dan bij een privé-consult, maar ook tijdens een gesprek van 20 of 3O minuten kan er al heel veel informatie en handvaten aangereikt worden die je verder kunnen helpen en/of inzichten kunnen geven.

Tip 3: bezoek eens een medium

Soms kan het gewoon erg waardevol zijn als je iemand hebt die wat verder van je afstaat, maar wel even mee kan kijken naar je leven, naar je ontwikkeling en naar de dingen waar je tegen aan loopt. 1 of 2 keer per jaar een consult bij een medium boeken kan het voor jou het perfecte duwtje in de rug zijn om verder te komen en bepaalde obstakels of blokkades aan te pakken. Zelf zie je namelijk niet altijd waardoor je vast loopt, omdat je er met je neus te dicht bovenop zit.

Bovendien heb je medium binnen verschillende prijsklassen. Sommige vragen 30 euro voor een uurtje,, anderen misschien 60 of 90 euro. Je kan dus zelf mee bepalen wat er op dat moment haalbaar is voor jou. Een goed medium hoeft niet noodzakelijk duur te zijn, maar een duur medium hoeft daarom ook niet noodzakelijk goed te zijn. Zoek desnoods wat beoordelingen of ervaringen van anderen klanten die bij dit medium geweest zijn als je twijfelt.

Tip 4: volg eens een workshop

Workshops zijn superhandig om nieuwe dingen te leren kennen of je ontwikkeling een extra boost te geven. De meeste workshops duren een paar uur of een hele dag, heel af en toe 2 dagen. Maar ze kunnen er wel voor zorgen dat je nieuwe inzichten krijgt, nieuwe technieken leert kennen en je kennis verrijkt.

Bovendien zit je daar ook met gelijkgestemden waar mogelijks vriendschappen kunnen onstaan of contactgegevens uitgewisseld kunnen worden. En via deze contacten kan jij ook weer nieuwe dingen leren kennen.

Een voorbeeld kan zijn dat je met iemand een klik hebt tijdens die workshop en je voegt elkaar toe op Facebook. Het kan dan bijvoorbeeld zijn dat deze persoon informatie post over – laat ons zeggen – een healingtechniek die jij nog niet kende of een link naar een blog met allerlei interessante en leerrijke informatie (zoals de mijne bijvoorbeeld 😉 )

Een ander mooi voordeel van deze tip is dat het volgen van een workshop soms voor korting kan zorgen als je aansluit bij een bepaalde cursus of workshop. Ik heb namelijk zelf al ervaren dat ik een workshop over de Aartsengelen volgde bij iemand die ook Aartsengelen-inwijdingen gaf. En aan het einde van die workshop bood de lesgever ons een korting van 100 euro aan als we ons voor een bepaalde tijdstip (ik denk dat het binnen de 48u was) inschreven voor die inwijdingen. 100 euro lijkt misschien niet superveel, maar voor sommige mensen maakt dat een heel verschil. En korting is altijd leuk, toch?!

Tip 5: ga aan de slag met Orakelkaarten

Wil jij je intuitief ontwikkelen? Dan kunnen Orakelkaarten een handig hulpmiddel zijn! Orakelkaarten bestaan namelijk vooral uit plaatjes of afbeeldingen. Vaak – maar niet altijd – staan er ook kenwoorden of eventueel affirmaties op de kaart. Diee staan daar eigenlijk om jou een soort van startpunt te geven, een soort van algemene betekenis van de kaart. Vervolgens ga jij, door middel van je gevoel en eventueel wat je van bovenaf doorkrijgt, die algemene betekenis verder uitdiepen.

Bij de kaarten “De Helende kracht van het Sjamanisme” heb je bijvoorbeeld de kaart van de veren. De algemene betekenis van die kaart is rust en wedergeboorte; de persoon heeft een pittige periode achter de rug en alles mag nu even “landen”. Denk daarbij aan een veer die neervalt.

Als ik aan die kaart denk, dan krijg ik altijd een beeld te zien van smudgen – het verwijderen van negatieve energie door middel van wierrook (of Palo Santo). Die kaart kan voor mij dus betekenen dat het tijd is om de negatief in je omgeving of in je hoofd los te laten.

Maar met de veren kan je jezelf ook strelen, zachtheid dus. Deze kaart kan dus ook aangeven dat je wat liever voor jezelf mag zijn. Orakelkaarten kunnen dus meerdere betekenissen hebben – in tegenstelling tot de tarot en de Lenormand waar de betekenissen redelijk vast liggen – en het is aan jou om te gaan voelen welke betekenis die kaart bij jou losmaakt als je die koppelt aan een bepaald persoon en de situatie waar hij of zij in zit.

Orakelkaarten zijn – naar mijn mening – een zeer handig hulpmiddel om te leren werken met je gevoel en met wat je van je Gidsen doorkrijgt.

Orakelkaarten bestaan er in alle soorten kleuren en thema’s: van Engelen en Elfjes tot sjamanisme en wicca. Wat wel belangrijk is dat de kaarten je aanspreken; Ga niet Orakelkaarten kopen om Orakelkaarten te hebben. Ga ook niet denken van: ik ben dol op Engelen dus ik koop het eerste beste Orakeldeck over Engelen dat ik kan vinden”. Het is niet omdat je dol bent op alles wat met de Engelen te maken hebben, dat elk Engelendeck ook bij je past. Sommige kaarten zijn waanzinnig mooi om naar te kijken, maar bevallen je dan uiteindelijk niet om mee te werken.

Hetzelfde telt trouwens ook voor de tarot en de lenormand. Ook daar zijn verschillende varianten van en de ene versie kan beter met je matchen dan de andere, ook al hebben ze exact dezelfde betekenis.

Probeer voor kaarten te gaan die je aanspreken, waar je je aangetrokken door voelt. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat het soms een poos kan duren eer je gevonden hebt wat je zoekt. Mijn advies is ook om niet enkel op het doosje af te gaan, maar ook de kaarten zelf te zien. Dat is toch nog altijd anders dan dat ze op het doosje staan. Het nadeel is wel dat de kaarten die je in de winkel vindt, meestal een gesloten verpakkingen hebben waardoor je de kaarten niet individueel kunt zien. Daarom zou ik je aanraden om dat deck eens op te zoeken op internet. Vaak kan je dan verschillende afbeeldingen vinden van de kaarten en krijg je een beter idee hoe deze er uit zien.

Tips 6: denk buiten de lijntjes

Zelfs als je weinig middelen hebt, valt er heel veel te leren. Op youtube staat bijvoorbeeld enorm veel, van meditaties tot lezingen tot mediums die over allerlei onderwerpen uitleg geven. En als je even aan de slag gaat met de zoekfunctie van google, dan vind je heel veel sites, blogs en artikelen terug over diverse onderwerpen.

Wil jij graag een bepaalde techniek onder de knie krijgen? Dan is lezen een heel goede manier, want over elk onderwerp bestaat tegenwoordig wel een boek waarin uitgelegd wordt hoe je iets moet doen of kunt leren. Dat gaat van astrologie, numerologie, communiceren met je Gidsen en Engelen tot het onder de knie krijgen van rituelen uit het sjamanisme of wicca.

Weet je nog niet welke richting je op wil? Ga dan eens rondneuzen in je plaatselijke bibliotheek. Voor een klein prijsje per jaar kan je daar een uitgebreid aanbod aan boeken over bijna elk thema terugvinden. En als het je niet bevalt, dan kan je het boek gewoon terugbrengen.

Tip 7: leer jezelf kennen

Het klinkt misschien een beetje gek, maar groeien begint eigenlijk bij jezelf. Ga eens onderzoeken wat jouw sterktes, zwaktes en valkuilen zijn. Als je deze beter kent, dan kan je in principe ook beter zien wat jouw werkpunten – of zoals mijn Gidsen het noemen; groeipunten – zijn en is het makkelijker om die te doorbreken.

Een handig hulpmiddel hierbij kan een kernkwadrant zijn. Dit wordt ook gebruikt binnen de reguliere hulpverlening en geeft je meer inzicht over je kwaliteiten, je valkuilen, je uitdagingen en je “allergieën”.

Ik geef een voorbeeld; je kwaliteit is dat je steeds klaarstaat om voor iedereen te zorgen. Ze hoeven maar te kuchen of even te snotteren en jij bent al bezig met een maken van een grote pot kippensoep voor mocht er iemand ziekjes worden.

Maar door al dat zorgen voor anderen, kom je niet of niet genoeg toe aan het zorgen voor jezelf. Je offert jezelf op en laat de noden van de ander telkens maar voorgaan op de jouwe. Dit is je valkuil.

Het is dus belangrijk dat jij gaat leren om jezelf wat meer prioriteit te geven. Je hoeft niet heel de wereld te redden of alles meteen te laten vallen om een ander te helpen. Zorg eens eerst voor jezelf. Dat is je uitdaging en dat is het patroon dat je mag gaan doorbreken.

Tot slot heb je nog datgene waar je “geïrriteerd” voor bent. Dat is het exact tegenovergestelde van jouw kwaliteit. Als jij dus als kwaliteit hebt dat je voor anderen zorgt, dan zijn egoïsten een irritatie voor je. Is jouw kwaliteit dat je erg ordelijk bent, dan ben je allergisch aan sloddervossen.

Het belangrijkste om te kunnen groeien, is vooral je valkuilen te zien en met je uitdagingen aan de slag te gaan. De uitdagingen lijken misschien het moeilijkst, maar geven ook de meest voldoening als het jouw lukt. Ze gaan namelijk zowat altijd over iets wat we heel moeilijk van om te doen of onszelf te gunnen. Als het doen toch lukt geeft ons dat een gevoel van trots en zelfvertrouwen, want als het ons 1x lukt om over die drempel te gaan, dan kan het ook een 2de en en 3de keer.

Je zal merken dat hoe vaker jij over je valkuilen kan stappen in plaats van er in, en hoe vaker jij je uitdagingen kan aanpakken, hoe minder zwaar het leven gaat lijken. Situaties die je vroeger als een groot en lastig probleem ervaarde, ga je nu anders bekijken doordat je nu van jezelf weet; ik heb mezelf als eens overwonnen. Ik ben al over hindernissen gegaan die me toen moeilijk of onmogelijk leken. Dus als ik het toen kon, zou ik het nu zowaar nog eens kunnen.

En ook dat is spiritueel groeien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *