Kiezen om gelukkig te zijn is makkelijker dan je denkt!

Het leven, wat kan dat ingewikkeld zijn. Al die dingen waar we rekening mee moeten houden, verwachten waaraan we “moeten” voldoen, verplichtingen en regeltjes die we moeten volgen. Het kan verleidelijk zijn om je mee te laten slepen in frustratie, boosheid en misschien zelfs een beetje rebelsheid.

Maar het leven kan ook heel mooi zijn! Denk maar aan die prachtige regenboog, die gezellige zomeravond met vrienden of je kleine uk die zijn of haar hoofd tegen je aanlegt en – zonder woorden – laat merken dat jij toch echt wel de beste mama, papa, opa of oma van heel de wereld bent.

Als we denken aan een “gelukkig leven” dan hebben – wij mensen – vaak de neiging om in materie te gaan denken. Een vette bankrekening, een mooi groot huis, een blinkende dure wagen op de oprit en minstens 3 luxereisjes per jaar. Maar zijn het echt al die materiële dingen die jou geluk bezorgen?

Ja en nee. Geluk is een keuze. Geluk is een gevoel dat door jou aan een bepaalde gebeurtenis gekoppeld wordt. Voor de één is een gelukkig leven eentje zonder kinderen, terwijl anderen zich geen leven zonder een groot gezin kan voorstellen. En voor wie moeite heeft om kinderen te krijgen, kan 1 kind al als een ongelooflijke zegening voelen.

Geluk is een keuze. Eentje die je op elke moment in je leven kunt maken. Ook als je (nog) niet alles hebt wat je hartje begeert. Gelukkig zijn gaat namelijk niet over alles hebben, maar gelukkig zijn met wat er nu al is. Ook al voel je je eenzaam en weet je dat het leven zoveel leuker kan zijn met een partner aan je zijde, dat wil dan niet zeggen dat je in het NU niet tevreden kunt zijn met wat er al is. Want – naast het stukje eenzaamheid – heeft single zijn ook zij voordelen; je doet wat je wil en wanneer je wil zonder verantwoording af te leggen. Je kunt je eigen ritme volgen. Je kan je eigen interesses prioriteit geven, zonder dat je bijvoorbeeld iets moet doen wat de ander leuk vindt en jij niet. En nee, de eenzaamheid en het gemis zal misschien niet volledig verdwijnen. Maar het zal je niet langer opslokken als je er bewust voor kiest om het niet langer zoveel controle over jou te geven.

Is het ideaal? Vast niet. Maar je hebt wel een keuze! Ga je jezelf wentelen in eenzaamheid, of ga je toch proberen genieten van wat er is? Ook al is dit misschien (nog) niet alles wat je graag zou willen.

Ik herinner mij een situatie vanuit mijn eigen stukje, waarbij ik een collega advies vroeg over het contact met mijn Gids. Ik legde haar uit dat ik mijn Gids kon horen en voelen, maar nog niet kon zien. En dat vond ik best lastig, want hem echt zien in de vorm van een “verschijning” is iets waar ik echt al zooooo ongelooflijk lang op zit te verwachten en zo waanzinnig graag wil. Dus vroeg ik haar om advies, waarop zij antwoordde: “Wees al eens blij met wat er al is. Jij kan je Gids al voelen en horen, terwijl er anderen zijn die zelfs dat nog niet kunnen ervaren”. En gelijk had ze.

Soms ligt onze focus zo op de toekomst, op datgene wat nog moet komen. Leuke dingen, maar ook zorgen en problemen. We kunnen ons nu al suf piekeren over wat er binnen een half jaar staat te gebeuren, maar het enige wat je daar mee doet is een hoop energie verspillen. Want wat er in de toekomst staat te gebeuren, daar heb je nu nog geen vat op. Je weet nog niet wat jij binnen 6 maanden in een bepaalde situatie gaat zeggen en doen, of op welke manier gaat reageren. Laat staan dat je nu al bezig moet zijn met hoe een ander naar jou toe gaat reageren in diezelfde situatie. Dus waarom je tijd en energie dan gebruiken om je zorgen te maken over iets waar je nu nog geen invloed op hebt, in plaats van in het NU dingen aan te pakken en mooie momenten te creëren?

“Gelukkig zijn” doe je in het nu. In het moment waar je nu in zit. Natuurlijk kunnen er in de toekomst wel dingen of mensen op je pad komen die je geluk kunnen vergroten, maar wacht niet om gelukkig te zijn tot dat die dingen of mensen zich aandienen. Als jij het geluk steeds buiten jezelf gaat zoeken (in spullen of andere mensen), dan zal je namelijk nooit het ware gevoel van gelukkig zijn ervaren. Het is niet voor niets dat popsterren bijvoorbeeld verslaafd geraken aan drank en drugs of zelfmoord plegen. Deze mensen – vanuit materialistisch oogpunt – alles wat ze zich maar kunnen wensen. Maar vanbinnen zijn ze ongelukkig omdat ze eenzaam zijn, zichzelf niet kunnen of mogen zijn en hun eigen gevoel niet kunnen volgen.

Als je geluk steeds buiten jezelf gaat zoeken, zal je altijd het gevoel hebben dat er iets ontbreekt. Vergelijk het met een grote legpuzzel waarvan het laatste stukje zoek is geraakt. Je ziet het gehele plaatje dan wel, maar je aandacht gaat steeds naar dat ene puzzelstukje dat er niet is. En dat ene stukje, dat ben jij zelf.

Wie graag meer wil lezen/ontdekken over wat “gelukkig zijn” écht betekent en hoe je nog meer voor je eigen geluk kunt kiezen, kan ik je het boek “Kiezen voor geluk” van de Dalai Lama aanraden. Het boek staat vol inzichten en wijsheden die jou kunnen helpen om gelukkiger door het leven te gaan;

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *